Paul van Delft
Acupuncturist, lid N.V.A.

Bruinevisstraat 32, unit 117
4611 HJ Bergen op Zoom

Tel: 06-16203367
info@acupunctuur-boz.nl

Dry-Needling

Met Dry-Needling kunnen specifieke pijnklachten aan het bewegingsapparaat (spieren, pezen, kapsels en gewrichten) behandeld worden. Denk o.a. aan RSI-klachten, Whiplash, Hernia, Tennisarm, Hielspoor etc.

Bij Dry-Needling wordt een naald ingebracht in verharde pijnlijke zones de zogenaamde trigger-points. Binnen de acupunctuur spreekt men al van oudsher over Ashi-points. Er is dus niets nieuws onder de zon met het toepassen van Dry-Needling, alleen de naam is anders.

Het wordt Dry-Needling genoemd omdat men in Amerika eerst begon met het inspuiten van deze harde pijnlijke plekken en men door ervaring er achter kwam dat verharding en de pijn al verdween met het inbrengen van de naald, dus zonder dat men iets ingespoten had. Daarna is men met het inbrengen van naalden gaan werken zonder inspuiting, met hetzelfde resultaat

Dry-Needling is een techniek die van oudsher tot het domein van de acupuncturist behoort.

Dry-Needling is de laatste jaren geaccepteerd binnen de reguliere gezondheidszorg. Met name fysiotherapeuten zijn deze techniek gaan toepassen. Ofschoon ik zelf ook fysiotherapeut ben, maak ik me toch zorgen over deze ontwikkeling, en wel om de volgende redenen:

  1. Een fysiotherapeut, niet acupuncturist heeft niet de veel langere , meer gedegen opleiding genoten om veilig met naalden te kunnen werken. (4 jaar versus 8 dagen)
  2. Aan de acupuncturist worden door de N.V.A. hoge opleidingseisen gesteld, terwijl er geen opleidingsnormen zijn vastgesteld voor de andere groep Dry-Needling-beoefenaars. Dde kwaliteit van deze behandelaars is voor wat betreft Dry-Needling onduidelijk.
  3. Het is voor de patiƫnt niet meer duidelijk welke therapie hij krijgt.
    Bij de acupuncturist: acupunctuur, in dit geval Dry-Needling.
    Bij de fysiotherapeut: fysiotherapie, daar hoort dus geen Dry-Needling bij.

Zelf heb ik in 2007 een cursus pijnmanagement gevolgd bij de N.A.A.S. (De Nederlandse Arsten en Acupunctuur Stichting). Hierbij stond Dry-Needling centraal, wat voor een groot deel een herhaling was van mijn kennis en vaardigheden, maar kwamen ook andere vormen van pijnbestrijding aan de orde zoals: Electroacupunctuur, Moxa, Cupping, Bloodletting, Ooracupunctuur, Schedelacupunctuur en een aanvullingen vanuit de klassieke acupunctuur en natuurlijk oefeningen, beweeg-houdingsadviezen, voedingsadviezen en Chinese kruiden-behandeling.

Een goede behandeling van pijnklachten omvat veel meer als het simpelweg aanprikken van triggerpoints, oftewel ashipoints. De aanvullende behandeling pakt mede de oorzaak aan en zorgt ervoor dat de klachten niet meer terugkomen.